Astım, nefes alma güçlüğü ile seyreden ve her geçen yıl sıklığı giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Astım gelişiminde genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Çocukluk dönemindeki astım; öksürük atakları, nefes almada güçlük ve hışıltılı solunum şikayetleri ile kendini göstermektedir. Astım tanısı alan çocukların çoğunda bulgular 2 yaşından önce başlar. İlk yıllarda öksürük ve hırıltı daha çok virüslerle olan solunum yolu enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar. Dört beş yaşlarında akciğerlerin gelişiminin tamamlanması ile erken yaşlarda astım belirtileri gösteren birçok çocukta hastalık düzelmektedir. Ancak alerjisi olan çocuklarda bulgular erişkin yaşlara kadar devam edebilmektedir. Alerji testleri ve klinik bulgular ile bu ayırımın yapılması tedavi ve izlem açısından önem taşımaktadır.
Alerjik rinit; burun mukazasında alerjenlere reaksiyon sonucu oluşan ve nezle, burun tıkanması, hapşırma, burun, göz, kulak ve boğaz kaşınması ile kendini gösteren bir hastalıktır. Alerjik rinit (saman nezlesi), çocuklarda en sık görülen kronik alerjik hastalıklardandır. Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkarken, en sık neden alerjenler çim polenleri, ağaç polenleri ve yabani ot polenleridir. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenlerdir. Hastaların alerji uzmanı tarafından alerji testleri ile değerlendirilip, uygun bir tedavi ile izlenmesi hastaların hayat kalitesini artırmaktadır.
Gıda Alerjileri Gıda alerjisi, bazı besin maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksiyondur. Tüm gıdalar alerjiye yol açabilirse de, çocuklarda en sık nedenler inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, yerfıstığı gibi kabuklu yemişlerdir.
Ürtiker ve Anjiyoödem
ÜRTİKER deri yüzeyinde oluşan etrafı kızarıklıkla ile çevrili, büyüklüğü birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen, çeşitli şekillerde kaşıntılı ve ödemli (şiş) plaklardır. Halk arasında “kurdeşen” olarakta adlandırılır. Dudak veya iç organların mukoza ödemleriyle birlikte olan ya da, derinin derin kısımlarını tutan formuna ise ANJİOÖDEM adı verilmektedir. Enfeksiyonlar, çeşitli gıdalar ve ilaçlar, sıcak, soğuk, basınç, güneş ve su gibi fiziksel etmenler ürtiker oluşumuna yol açabilir.
Atopik Dermatit(Egzama): Özellikle çocuklarda daha sık görülen tekrarlayan ve kaşıntılı lezyonlarla kendini gösteren kronik (müzmin ) bir deri hastalığıdır. Deride kuruluk hassasiyet ve kızarıklık gelişir. Çocukların %10-20’si bu hastalıktan etkilenebilir. Tanı klinik belirti ve bulgularla konulur. Olguların 1/3’ünde besinler tetikleyici olabileceği için besin alerjileri açısından uygun alerji testleri ile tetkik edilmelidir.
Alerji Deri testi: Alerjik hastalıkların tanısında ALERJİ CİLT TESTLERİ önemlidir. Alerji düşündüren şikayetleri olan hastalarda alerjik reaksiyonun tanısı için kullanılan en hassas testtir. Hastanemizde alerjik rinit (hapşırık, burun akması ya da tıkanıklığı, burun kaşıntısı, tekrarlayan alerjik sinüzit ve orta kulak iltihabı), alerjik astım (gıcık tarzı öksürük, tıkanma, hırıltı), besin alerjileri, atopik dermatit (egzama), ürtiker (kurdeşen, ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma) gibi yakınmaları olan hastalara alerji testleri uygulanmaktadır.