Mamografi

Mamografi ile meme kanseri artık korkulu rüya değil!

MAMOGRAFİ NEDİR?

Meme dokusunun röntgen filmiyle görüntülenmesidir. Hastaya acı vermeyen bir yöntemdir. Günümüzdeki mamografi cihazlarında kullanılan X ışını dozu son derece az olup hastaya herhangi bir zararı (yani radyasyon tehlikesi) söz konusu değildir.

MEME KANSERİNİN ERKEN TEŞHİSİNDE MAMOGRAFİNİN GEREĞİ VE ÖNEMİ

Meme kanserinde erken tanı imkanı bulunan hastalar, daha sınırlı cerrahi tedaviler görmektedir. (örneğin memenin sadece tümörlü kısmı alınmakta)
Memede ele kitle gelmesi, meme başında çekilme, meme başından kanlı akıntı gelmesi, meme cildinde kalınlaşma ve koltuk altında beze fark edilmesi meme kanseri için uyarıcı belirtilerdir. Bu gibi belirtilerin varlığında mamografide kitlenin iyi yada kötü huylu olup olmadığı ayırt edilebilmektedir. Ayrıca ele gelmeyen çok küçük kitleler ve kanser için uyarıcı bulgu olan çok küçük kireçlenmeler de saptanabilmekte ve çok erken evrede kanser teşhisi konabilmektedir. Bu nedenle hiç yakınması olmasa da 40 yaşın üzerindeki bayanlarda yıllık mamografi tetkikleri meme kanserinin erken ve tedavi edilebilir safhada tanınmasını sağlayan tek yöntemdir.

MAMOGRAFİ KİMLERE YAPILMALIDIR?

Meme kanseri en sık 40 yaş üzerinde görüldüğünden bu grup bayanlarda yıllık mamografiler tarama amacıyla kullanılmaktadır. (Risk grubundaki veya meme kanseri şüphesi taşıyan hanımların, bulgularının varlığında, daha erken yaşta mamografik tetkik yapılabilmektedir.)

MEME ULTRASONOGRAFİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALIDIR?

Genç bayanlarda memelerin adet dönemlerinde şişkin ve gergin olması oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Bazen tamamıyla iyi huylu kistler bu belirtilere yol açabilir. Bu kistlerin tanınması için memenin ultrasonografik incelemesi yeterli olabilmektedir. Ancak tümör şüphesinde ultrasonografi küçük kireçlenmeleri göstermediği için yetersiz kalmakta ve mutlaka mamografiye gerek duyulmaktadır.

MEME KANSERİNİN SIKLIĞI NEDİR?

Toplumumuzda kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Her 10 kadından biri meme kanseri tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Genellikle 40 yaş üzerindeki hanımlarda görülmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve erken tanı yöntemlerinin devreye girmesiyle 40 yaşından önce tanı konan hastaların sayısı giderek artmaktadır.
Hiç doğum yapmayan, hiç çocuk emzirmeyen, erken yaşta adet görüp geç menapoza giren, anne, kızkardeş, teyze, ve anneannesinde meme kanseri bulunan bayanlar normalden daha fazla meme kanseri riski altındadır. Bu özelliklere sahip hastalar risk grubunu oluşturur.

Leave a Comment